mY Frenz

Khamis, 26 Mei 2011

Contoh Soalan-soalan Temuduga berserta jawapan

  1. Apakah yang anda ingini 5 tahun daripada sekarang di dalam syarikat ini?

Jadi bos.
  1. Mengapakah anda memilih kerjaya yang sedang anda kejar sekarang?
Sebab 5 tahun akan datang saya akan jadi bos.
  1. Cerita sedikit tentang diri anda.Apakah yang dapat memotivasikan anda?
Tuan boleh tengok di resume saya.
  1. Apakah kelayakan yang anda miliki yang boleh menolong dalam kerjaya pilihan anda?
        Tuan baca la resume saya.semua saya dah tulis kat situ.

  1. Bagaimanakah anda menentukan/menilai kejayaan?
Yang ini juga tuan boleh tengok dalam resume saya.
  1. Apakah sumbangan yang anda dapat berikan kepada pihak kami?
        Saya boleh berikan kitchen sebagai sumbangan untuk syarikat anda.
        (jawab dengan yakin)             
  1. Terangkan/huraikan perhubungan yang perlu terjalin antara penyelia dan orang-orang bawahannya.
Saya belum bekerja,saya tidak tahu status hubungan mereka sama-ada sudah berkahwin atau masih di alam percintaan. (jawab dengan tenang)
  1. Apakah kelemahan-kelemahan anda?
Saya malu dengan wanita.(Beritahu dengan jujur tentang diri anda)
  1. Adakah gred-gred yang anda capai semasa belajar menggambarkan kebolehan anda sebenar?
Ha,a boleh.

  1. Mengapakah patut kami memilih anda?
Soalan lain tuan. (minta soalan lain jika anda tidak berminat dengan soalan yang ditanya)
  1. Ceritakan satu pengalaman yang paling berguna kepada anda.
Kepala terhantuk didinding tandas rumah sewa.(cakap dengan jujur kerana penemuduga mahu melihat kejujuran anda)
  1. Nyatakan 2 atau 3 perkara yang anda anggap penting dalam pekerjaan anda.
Gaji,rehat,cuti
  1. Apakah matlamat dan tujuan jangka panjang dan jangka pendek anda?
Matlamat jangka masa panjang saya akan menjadi bos disini,matlamat jangka pendek saya akan berkahwin setelah mendapat kerja ini.
  1. Bagaimana anda membuat persediaan untuk mencapainya?
Goda anak perempuan  bos.
  1. Yang mana lebih penting kepada anda : duit atau jenis pekerjaan.
Duit.
  1. Apakah yang anda anggap sebagai kekuatan anda.
Tidak tahu tuan. (berikan jawapan ‘tidak tahu’ jika anda tidak pasti dengan soalan itu,kemudian lemparkanlah senyuman kepada penemuduga)
  1. Nyatakan 2 atau 3 pengalaman pencapaian yang telah memberikan anda kepuasan. Mengapa?
          Dalam resume ada saya tulis tuan. (setelah selesai salam dengan penemuduga serta 
          lemparkanlah senyuman anda).


   
*Jangan amik seyes apa yang aku tulis nie..hehe.

Comments
4 Comments
    
    

4 ulasan:

♥misz nana♥ berkata...

confirm dapat kerja.. haha

Mohamad Nizam Mat berkata...

Ha,a cmfirm dapat.. hehe

Nenek Fasola berkata...

kalau mcm ni la jwb interview mmg confirm kne baling buku.hahaha

jemput singgah blog nenek http://penglipurlarafasola.blogspot.com kalau nk follow pun buleh! hehe ;D

Mohamad Nizam Mat berkata...

hehehe..cba try dlu.. cra besa2 susah dapat keja.

o.k nenek dah follow.. :-)